Avstander

Avstander:
I verdensrommet er avstandene enorme. Fra Jorden og bare til vår måne er det 380 tusen kilometer. Lyset vil bare bruke litt over ett sekund, mens en bil vil bruke mange måneder. Til solen vil det bruke ca. 8 minutter. Det sier jo litt om avstandene.
350-250x250.jpg
Avstanden mellom Jorden og solen kalles en astronomisk enhet og kalles AU (Astronomic Unit). Lengden er 146 600 000 kilometer og det gjør at avstanden mellom dem er 1 AU. Dette er en ganske liten strekning i forhold til mange andre planeter. Fra solen til Neptun er avstanden 40 AU! Vår nærmeste stjerne er ca 4,2 lysår. Et lysår er hvor langt lyset reiser på ett år. På ett sekund reiser det 300 000 kilometer. Det sier litt om hvor fort det reiser. Et lysår er ca. 63 000 AU.

Måling av avstander
Man kan lett måle korte avstander i verdensrommet. Man kan bruke en radar eller laser. Man kan for eksempel sende ut et radarsignal mot månen slik at månen reflekterer det tilbake til utgangspunktet. Tur/retur bruker det 2,56 sekunder. Da kan man lett regne ut avstanden en vei:

Lyset bruker ca. 2,56 sekunder tur-retur månen,
bruker det ca 1,28 sekunder hver vei.
Lyset har en hastighet på ca 300 000 km/s
Avstanden er altså ca 300 000 km · 1,28 sek = 384 000 km
Parsec.normal.jpg

Denne måten er fungerer å bruke innen for solsystemet vårt, men når man drar lenger ut i universet, er man nødt til å bruke en annen regnemetode. Ellers tar det for lang tid.
Man kan bruke vinkelmåling. Hvis man måler posisjonen til en stjerne med seks måneder mellomrom, har jorden flyttet seg halvveis rundt solen. Hvis man da måler fra to posisjoner med 300 millioner mellomrom, kan måle ut avstanden ved hjelp av trigonometri. Denne måten kalles parallaksemetoden. Dette blir ganske nøyaktig, men satellitter måler mer nøyaktig.
En annen måte er å måle lyset på en stjerne. Sterkere lys, jo nærmere er stjernen. og omvendt. denne metoden er ikke like mye brukt eller nøyaktig som de ovenfor.

Kilder:
http://ndla.no/nb/node/44799/menu127
http://no.wikipedia.org/wiki/Lys%C3%A5r

Tilbake til stråling og radioaktivitet gruppe 7
Tilbake til gruppe 7

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License