Drivhuseffekten 5

Hva er drivhuseffekten?

Atmosfæren vår blir sammenligned med glasset i et drivhus. Kortbølget sollys blir sluppet inn og tatt opp av mørke overflater. det blir så omdannet til langbølgede stråler som ikke slipper ut av glasset igjen og varmen vil holde seg inne i drivhuset.

Denne prosessen har fungert i tusenvis av år, helt til vi begynte å bruke olje og annet fossilt brensel.
Kull og olje er millioner år gamle lagre av fossilt brensel, og er rester av planter og dyr som vokste og levde av solenergi. Trær som vokser og lever i dag, er nye lagre av solenergi.

Når vi tar i bruk denne gamle fossile brenselen er det hydrokarboner som brenner, og da blir det dannet karbondioksid (CO2), og vann (H2O). Disse gassene legger seg i atmosfæren og hsfæren og hindrer varme i å slippe ut, og vanndamp er den gassen som bidrar mest til drivhuseffekten.
drivhuseffekten1.gif Trykk på bildet for å se det i større format.

Hvorfor er den viktig?
Uten drivhuseffekten kunne ikke vi ha drevet med like mye jordbruk som vi gjør idag. Som plantene i et drivhus er vi avhengige av varmen, uten drivhuseffekten ville temperaturen ha sunket med 33 grader.
Det er samtidig viktig at vi heller ikke får for varm temperatur, derfor bør vi handle nå, og begynne å bruke tid og ressurser på miljøvennlig teknologi. Konsekvenser av at vi steker kloden vår kan være flere: tørkeperioder, tsunamier, orkaner, økt havnivå, golfstrømmen kan bli oppløst og resultere i et kaldere Norge.

Alt som har temperatur gir ut en viss varmestråling. Det stråler ut i fra jorden siden sola lyser på den. Når disse strålene kommer ut i atmosfæren blir de reflektert. Det er mange forskjellige gasser i atmosfæren: Nitrogen ca 78%, Oksygen 20,9%, Argon 1%.

BALANSEN
Hvis vi ikke hadde hatt noen atmosfære, hadde temperaturen på jorden konstant vært -19°C. Det hadde vært fordi da hadde all energien vi mottok fra solen, etter hvert bare blitt sendt ut i verdensrommet. Da kan vi takke for at vi har en atmosfære, -19°C er ikke det mest optimale.

Jorda får/mottar energi fra solen, da blir jorden varmet opp. Etter det blir energien sendt ut til atmosfæren. Atmosfæren blir varmet opp pga den får all denne energien. En del av energien blir bare sendt videre ut til verdensrommet, den andre delen blir sendt tilbake til jorden. Siden det skjer, er temperaturen i atmosfæren konstant.

Når jorden får energi fra solen, så er mesteparten av det synlig lys. Det går så og si uhindret gjennom atmosfæren. Når jorden og atmosfæren utveksler energi, er det varmestråling for det meste. Det blir absorbert av atmosfæren.

Tilbake til stråling og radioktivitet
Tilbake til gruppe 5
Til dopplereffekten

Kilder:
http://ndla.no/nb/node/44613?from_fag=7
http://ndla.no/nb/node/44498/menu127
http://www.nrk.no/programmer/tv/newton/1.3324765

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License