Drivhuseffekten

Hva er drivhuseffekten og hvordan fungerer den?
Drivhuseffekten er på mange måter en sammenlikning av atmosfæren med et drivhus. Det kommer stråling gjennom glasset, mens det stopper nesten all varmestråling fra bakken. Derfor blir det så varmet inne i drivhuset. Dette er nesten det samme som skjer i atmosfæren. Lyset går igjennom, mens mye av varmen fra bakken blir absorbert.
I dag er gjennomsnittstemperaturen på Jorden 15 grader Celsius. Man vil gjerne at dette skal fortette, men sånn det ser ut nå, skjer ikke det. Vi har høyere forbruk av fossilt brensel, og dermed øker innholdet av karbondioksid i atmosfæren. Da blir mer av varmestrålingen absorbert, og temperaturen øker. Dette kan føre til veldig store klimaendringer på Jorden.

Energibalansen
Energibalansen er en balanse som gjør at gjennomsnittstemperaturen på Jorden ikke er -19 grader Celsius. Grunnen til at den ikke er det er fordi vi har atmosfæren. Den gjør slik at energien Jorden mottar fra Jorden ikke blir sendt ut igjen i verdensrommet.
f-12%20energibalanse.jpg
Her ser man varmestråler fra solen som sendes mot Jorden, gjennom atmosfæren, og reflekteres av jordoverflaten. Da sendes de tilbake ut av atmosfæren som forklart om i dribhuseffekten

Konsekvenser av drivhuseffekten
Kilder:
http://ndla.no/nb/node/44498/menu127
http://ndla.no/nb/node/44613/menu127
http://www.nrk.no/programmer/tv/newton/1.3324765
http://no.wikipedia.org/wiki/Jordens_str%C3%A5lingsbalanse

Tilbake til Stråling og radioaktivitet gruppe 7
Tilbake til Gruppe 7

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License