Em Straling Gruppe 7

Elektromagnetiske strålinger (em-stråling)

Elektromagnetiske strålinger (Em-stråling) er fotoner som bærer på energi som kommer i lysetes hastiget strålingskilde. Et annet ord for em-stråling er elektromagnetiske bølger, fordi strålingen blir gjerne oppfattet som bølger. I noen apparater og ting som mennesker trenger har man brukt em-strålin, som f. Eks i rønken og mikrobølgovner. Man finner em-stråling i uv-stråling og til og med vanlig lys. Det man gjerne har som et kjennetegnet på en elektromagnetisk stråling er at det flytter seg i lysets hastighet, også inneholder det to forskjellige magnetiske felt, elektrisk felt og et magnetisk felt. Disse feltene forflytter seg ut fra strålingskilden men de endrer possisjoner, alt dette går i lysetshastighet.

Alle strålinger blir vurdert i hva de kan brukses til, og dette kontrolerers i frekvens og bølgelengde.
Den strålingen vi mennesker trenger og kjenner best er den som kommer fra lys. Alt lys er elektromagnetisk stråling, og disse strålingene har en bølgelenge på 400nm – 800nm. Fargene på strålingene kommer helt ann på øye som ser, nærmere bestem netthinnen, det har også ganske mye å si hva alderen til personen er.

image002.jpg

Fotoner er små lysglimt og det har den minste energimengden med lys som kan bæres fra en bestemt farge. Altså, det er den minste energimegnen med elektromagnetisk stråling som det går ann å sende fra en bestemt bølgelengde.

Em-strålinger kan være farlig for mennesker.
Rønkenstrålinger som folk bruker for å hjelpe mennesker kan også være farlig. Strålingene som blir sendt ut fra apparatet som sjekker kroppen din, kan forusjake forandring og flytting på cellene i kroppen. Dette kan skje hvis man sender ut for store doser.
En annen stråling som også er «skadlig» for mennesker er gammastråler, som kan i en stor dose, faktisk utrydde alt liv på jorden. Så det er faktisk mere dødlig enn skadlig.

Kilder: http://no.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetisk_str%C3%A5ling

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License