Fordoyelsen Gruppe 7

Munnen
I munnen vår blir maten tygd og tilført spytt fra spyttkjertelen. Spytt gjør at maten lettere å svelge, er bakteriedrepende og syrenøytraliserende.Tyggingen findeler maten mekanisk sånn at fordøyelsesenzymene kommer lettere til.
Spytt inneholder enzymet amylase som starter spaltningen av stivelse allerede i munnhulen. Enzymet fortsetter spaltingen i magesekken i helt til den sure magesaften stanser reaksjonen.

Spiserøret
I spiserøret så blir maten ført ned til magesekken. Når vi svelger settes det i gang muskelbevegelser i spiserøret som presser maten mot magesekken også kalt peristaltiske bevegelse.

Magesekken
Magesekken vår rommer ca 50 ml når den er tom og rommer ca en liter når den blir utvidet og man har spist. den produserer 2 liter magesaft hverdag og denne magesaften innehilder vann, saltsyre, slim og enzymet pepsin.
Magesekken rommer ca. 1 liter hos voksne og produserer daglig ca. 2 liter magesaft fra kjertler i veggen.
Magesaften inneholder vann, saltsyre, slim og enzymet pepsin.

Saltsyren senker ph verdien i magesekkens innhold til ca. 1,5.
Saltsyren denaturerer proteinene, som betyr at det ødelegger strukturen i det. Syren dreper også de fleste bakteriene i maten.
Pepsin spalter proteinene om til kortere peptidkjeder (også kalt kjeder av aminosyrer). Det enzymet virker kun i surt miljø.

Slimet er til for å beskytte veggene i magesekken.

Maten eltes også kraftig av muskelbevegelser i magesekken før den blir sendt delvis ut i tolvfingertarmen.

image004.jpg

Tynntarmen:
tynntarmen spaltes næringsstoffene til små molekyler. De tas opp av tarmcellene og kommer over i blodet. Deretter fraktes de med blodet til cellene i kroppen. tolvfingertarmen.normal.jpg

Tolvfingertarmen:
I tolvfingertarmen blandes de sure småporsjonene fra magesekken med fordøyelsesvæsker fra bukspyttkjertelen, galleblæren og tynntarmen vårs mange små kjertler. Bukspyttet og tarmsaften inneholder enzymer som spalter karbohydrater, fett og proteiner.
De væskene er basiske sånn at den sure blandingen fra magesekken blir nøytralisert.

Kilder:
http://ndla.no/nb/node/2879/menu126
http://no.wikipedia.org/wiki/Ford%C3%B8yelse

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License