Energi For Fremtiden

Varme
Forsøk med kobbersalt
Spenningsrekken
Tilbake til forsiden
Batterier og brenselsceller

Litt om solceller og solfangere

Solceller:
En solcelle gjør om solceller, fotoner til elektrisitet. På mange måter kan man si at solceller er en inretning som trenger solenergi for å omdanne og lagre det som elektrisitet. Energien fra en solcelle kan lagres i et batteri eller brukes med en gang. Enkelt forklart er en solcelle er laget av to plater av silisium som ligger oppå hverandre. Når begge platene ligger oppå hverandre deler de på elektronene sånn at de blir nøytralt ladet. Når sola skinner på platene får elektronene som har blitt utsatt for sol en annen energitilstand og så hopper elektronene frem og tilbake fra atomer og produserer elektrisk strøm som kan lagres i et batteri.
image005.jpg

Solfangere
En solfanger lagrer solenergi i form av varme, og skiller seg derfor fra en solcelle som konverterer solenergi til elektrisk energi.
Det vil si at vi bruker solens energi til strøm. Den brukes til å varme opp hus og vann osv.Apparatene som gjør dette kalles solfangere.
En solfanger lagrer solenergien i form av varme, og skiller seg derfor fra en solcelle som konverterer solenergi til elektrisk energi.
I en aktiv solfanger varmes en mørk, absorberende overflate opp av solenergien. Varmen transporteres bort av en krets med væske eller gass, slik at den kan utnyttes direkte til oppvarming av bygninger eller tappevann. Solenergien kan også konsentreres med speil for å oppnå en høy nok temperatur til å drive en varmekraftmaskin for å produsere elektrisitet.
Passive systemer er systemer som fungerer uten tekniske hjelpemidler. Et sydvendt vindu kalles av og til en passiv solfanger. I energieffektive passivhus kan sydvendte vinduer kombineres med massive bygningsmaterialer som lagrer varme om dagen og gir den tilbake om natten når temperaturen synker.
solfanger.gif

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmepumpe
En varmepumpe er delt inn i ulike «poster». Disse er fordamper, kompressor, kondensator og ventil i den rekkefølgen. Alle postene har ulike funksjoner. Fordamperen inneholder kaldt væske med lavt trykk som skal varmes opp. Fordamperen ligger ofte nede i bakken der temperaturen holder et par grader. Temperaturen i fordamperen blir høyere(på grunn av varmen i bakken) og væsken i fordamperen begynner å fordampe. Når væsken blir varmt fordamper det opp i kompressoren som presser på dampen slik at dampen får høyere trykk og også høyere temperatur. Etter det beveger dampen seg fra kompressoren til kondensatoren. Kondensatoren er den delen av varmepumpen som er inne i huset den skal varme opp. I kondensatoren beveger dampen seg gjennom rør som er ordnet i sløyfer sånn at energioverføringen skal bli mer effektiv. Når dampen har gått gjennom kondensatoren beveger den seg mot ventilen. Ventilen sin oppgave er å føre dampen gjennom seg slik at den mister både trykk og temperatur og igjen blir flytene form. Etter at dampen har vært gjennom ventilen lander den igjen i fordamperen og væsken er klart for en runde til.
varmepumpe.gif

Kilder
http://no.wikipedia.org/wiki/Solcelle
http://www.barum-fjernvarme.no/Teknikk/Figurer/varmepumpe.gif
http://no.wikipedia.org/wiki/Varmepumpe
http://no.wikipedia.org/wiki/Elektrisk_batteri

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License