Klimaendringer Gruppe 3

tilbake til hovedsiden

Menneskeskapte co2 utslipp
Jorda, og alle organismene som lever på den slipper ut store mengder med CO2, men deler av det er menneskeskapte. Selv om prosenten på hvor mye CO2 som er menneskeskapt ikke er mer enn 4-5 % av CO2 utslippene, så gjør menneskene flere ting som påvirker CO2 utslippene på andre måter. Vi slipper ut store mengder CO2 fra biler, fabrikker, båter osv.
Menneskene gjør også at utslippet blir større fordi planter og trær reduserer CO2 utslippene, og når vi kutter ned regnskogen øker vi utslippene med opp til 1 milliard tonn i året. Det er farlig for jorda at vi har så høye CO2 utslipp og med de menneskeskapte utslippene så høye som de er i dag, vil gjennomsnittstemperaturen stige med 5 grader på jorda. Dette vil føre til mange klima kriser og derfor må menneskene samarbeide med å senke utslippene.

Klimaendringer generelt
Det er sikkert at det foregår klimaendringer på jorda og dette har foregått over en lang periode, før mennesket begynte selv å bidra til den globale oppvarmingen. For mange hundre millioner år siden var klimaet mye varmere enn det det er nå og for 50 millioner år siden begynte plutselig temperaturen å bli kaldere og det kom etterhvert is ved Antarktis(sydpolen). Etterhvert kom det også is på Arktis. Siden den gang har jorda vært påvirket av diverse istider som har kommet og gått, der hvor den siste gikk vekk for ca 10 000 år siden. Andre naturkatastrofer som er med på å påvirke klimaet er foreksempel vulkanutbrudd. Her blir enorme mengder CO2 sluppet ut av vulkanen noe som sliter på ozonlaget. Dette bidrar til økende temperatur og uren luft.

Gjennom utslipp av drivhusgasser, siden begynnelsen av den industrielle revolusjon, er det mye som tyder på at mennesket også har begynt å påvirke det globale klimaet gjennom utslipp av drivhusgasser fra industrielle prosesser. Dette fører til at konsentrasjonen av drivhusgasser blir mye større, noe som sliter på ozonlaget. Dette fører til at mer solenergi blir absorbert, og klimaet blir betydelig varmere.

klimaendring_ILL0703_36853e.jpg

Kilder
http://ndla.no/nb/node/44737/menu127
http://www.tu.no/multimedia/archive/00036/klimaendring_ILL0703_36853e.jpg
http://no.wikipedia.org/wiki/Klimaendring
http://ndla.no/nb/node/44613/menu127

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License