Kosmetikk

Tilbake til forsiden
253796.jpeg
(Bildet er hentet fra:http://dyn-images.hsni.com/is/image/HomeShoppingNetwork/253796?$pd300$)

Vi har fått i oppgave og skrive om kosmetikk. Innenfor dette temaet har vi valgt å kosentrere oss mest om kosmetikk i det 21. århundret. Dette er slik vi har valgt å stille opp rapporten vår:

Table of Contents


- Problemstilling
- Hva er kosmetikk?
- Kosmetikkens historie
- Helsemessige konsekvenser
- Mineralsminke
- Påvirkninger fra medier
- Konklusjon

Vår problemstilling er:
"Har vi blitt for avhengige av kosmetikk i det 21. århundret?"

HVA ER KOSMETIKK?
Kosmetikk er ulike pleiende midler for kroppen som kremer, lotioner, pulver, pudder eller geléer for huden.
Mot kroppslukt (svette) finnes det ulike typer parfymer og deodoranter.
For å fremheve deler av ansiktet finnes leppestifter, maskaraer og mange andre øye og hudkosmetiske produkter.

Det finnes neglelakk for tå – og fingernegler.
Hårdprodukter for farging og styling og ulike typer såpe, sjampoer, badeoljer osv regnes også som kosmetikk.
Faktisk også tannkrem og munnskyllevann er hovedsakelig kosmetikk.

produktBotanics.jpg
(Bildet her hentet fra: https://www.bootsapotek.no/butikk/img/binary.html?fn=produktBotanics.jpg)

KOSMETIKKENS HISTORIE

I begynnelsen:
Kosmetikk har blitt brukt av mennesker siden de først begynte å tråkke rundt på denne planeten, og det ble/blir blant annet brukt til vise kjønn og sosial rang og gruppens ideal. Noen av de første kosmetiske midler som ble brukt var aske og dyreblod, fett, urin og melk. I det gamle Egypt, ca. 10 000 år f.Kr., var kvinnens hud hvit og mannens brunbarket. Kleopatra var kjent for dette.

Man har funnet sminkepaletter i egyptiske, sumeriske, assyriske og babylonske graver. Kullsvart øyesminke og oransjefargede lepper ble mye brukt, antimonpudder i ansiktet og lakkerte finger- og tånegler er funnet i graver hos begge kjønn.
Grekernes spesialitet var derimot hår bleket med pottaske og parfymert med duftende pomade, som grekerne for øvrig eksporterte.

200px-Egypte_louvre_021.jpg
(Bildet er hentet fra http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Egypte_louvre_021.jpg/200px-Egypte_louvre_021.jpg)

Fra 1600- tallet:
Kristendommen anså kosmetikk og pleie av kroppen som syndig, men like vel ble bruken av kosmetikk ekstrem på 1600- og 1700- tallet, under renessansen og rokokkoen. Blyhvit hud, røde kinn og rød munn på begge kjønn var aristokratiets kjennemerke. Menn og kvinner brukte kremer og hårvann, luktesalt, leppepomade og hårbørster og såpe, og hadde duftende oljer i badekummen. Pudder ble bare brukt for å skjule arr eller sykdom.

Fra 1900-tallet:
På 1900- tallet skapte kvinnefrigjøring og industriell revolusjon økende produksjon av nye kosmetiske produkter. Borte var rismelpudder og brente fyrstikker til å lage øyenbryn. Leppestift i hylse og pudderdåse med fast pudder og speil komførst i 1911, mens neglelakken ble skapt i Paris i 1928. Og den første maskaraen ble lansert i 1931.

Lekanis-vase med tabletter av blyhvitt fra Athen, fra rundt 300 f.Kr. Stilt ut på utstillinga "Le bain et le miroir", ved Musée de Cluny - musée national du Moyen Âge i Paris.

sminkebeholder1_None.full.jpg

(Bildet er hentet fra http://static.forskning.no/00/22/26/76/sminkebeholder1_None.full.jpg)

HELSEMESSIGE KONSEKVENSER:
Mange typer kosmetikk inneholder stoffer som kan være farlig for både helse og miljø. Nesten alle i Norge bruker ulike typer kosmetikk hver dag og det er spesielt deodoranter, parfymer, hudkremer og hår produkter som er i bruk. Det har lenge vært kjent at kosmetiske produkter kan virke skadelig på kroppen, men det finnes ikke mye forskning på dette området, så man vet ikke sikkert på hva konsekvensene og skadene kosmetikk kan føre til.
Vi fant en test utført av statens institutt for forbruksforskning. De har testet litt i overkant av 1000 folk som bruker kosmetikk og sammenliknet de med folk som ikke bruker det. 12 % av de som har følt ubehag sier at det var svært ubehagelig. Forskningen viser at to av tre kvinner og en av to menn som brukte kosmetikk opplevde ubehag etter å ha brukt produktene. Mange av de som deltok i testen fIkk tørr hud og hodebunn som et resultat av hudkremer og hår-produkter. Eksempler på bivirkninger forårsaket av kosmetikk eksem, kviser, tørr hud, pigmentendringer, håravfall, øye-betennelse, skader på munnhulen og blødning under neglene. Det var deodoranter, parfymer og aftershave som førte til flest bivirkninger.
Veldig mange av de som opplever irritasjon forårsaket av kosmetikk, melder ikke ifra om det til forbrukerrådet eller mattilsynet. De bytter heller til et annet produkt. Hvis flere folk hadde meldt ifra, kunne vi få litt mer informasjon om hvilke stoffer som er farligere, og hvilke som er trygge. Selv om mange av oss opplever disse bivirkningene bruker vi allikevel disse produktene daglig. Noe som konstaterer at vi har blitt avhengig.

MINERALSMINKE:
Hvis man vil unngå bivirkninger som følger av kosmetikk er for eksempel mineralsminke et godt alternativ. Mineralsnike er sminke som er laget av naturlige mineraler uten noen kjemiske ingredienser. Pudderet inneholder mye sink, og det er utrolig rensende for huden. En av de store fordelene med sminken, er at den har solfaktor og gir næring til huden. Den har aktive ingredienser som blokkerer de skadelige strålene fra solen uten at den tetter porene i huden. I tillegg til at den er bra for huden din tåler den også kroppstemperaturen din bedre. Derfor holder den seg pen og jevn hele dagen, selv om huden vår produserer svette og «oljer» som vanligvis gir blanke områder.
Mineralene er kvernet til et fint pulver som påføres lett med en sminkekost. Mineralsminke har mange egenskaper som overstiger vanlig sminke veldig.
De siste årene har mineralsminkens popularitet eksplodert verden over og bruken stiger stadig, også her i Norge.

Bare
(Bildet er hentet fra: http://www.betterskin.com.au/imagesglobal/upload/ID%20Group.jpg)

PÅVIRKNINGER FRA MEDIER:
loreal-paris.jpg
Bildet er hentet fra: http://www.knightsbridgeinvest.com/realestateblog/wp-content/uploads/2009/05/loreal-paris.jpg

Scarlett Johansson er et forbilde for mange unge. Både jenter og gutter. Loreal fremstiller reklamen på den måten at hvis du bruker den bestemte lippglossen som Scarlett Johansson bruker så kommer du til å se like bra ut som henne. Loreal sender ut helt feil signaler til folk.
Vi brukte Loreal som et eksempel her, men hvert eneste reklamemerke i hele verden bruker selvfølgelig modeller som Scarlett, mediene har en utrolig påvirkning på oss, uansett om vi vil det eller ikke. Det som vi mener er utrolig skummelt er at mange av disse reklamene er rettet mot ungdom nettopp fordi ungdom er lett påvirkelige.
Mange ungdom som ser på disse reklamene hver dag, ender opp med å tro at det er normalt å se ut som Scarlett Johansson. Sannheten er at på dette bildet er det brukt redigeringsprogrammer for å rette ut alle ujevnheter i huden. Ingen mennesker ser slik ut hele tiden og det er ikke sikkert kosmetikk hjelper deg å se "penere" ut.
Har vi egentlig en historisk grunn for at vi har blitt så avhengige?
Helt fra steinalderen av har folk lengtet etter å se bra ut. Allerede den gangen brukte kvinnene forskjellige måter for og forbedre utseendet sitt på. Og når du begynner å hige etter noe blir det ofte til at du finner muligheter å forbedre det på.
Løsningen trenger ikke være å smøre seg inn med kremer og sminke, men heller trene, spise sunt og være aktiv. En ting som har vært med på å markedsføre forskjellige kosmetiske produkter og lignende har vært teknologiens fremskritt. Når tv kom, kom fort reklamene som igjen førte til et forbruk blant folket. Og med det fokuset mennesker i det 21.århundret har rundt skjønnhet og utsende er det ikke så rart at vi har blitt avhengig av kosmetiske produkter.

VÅR KONKLUSJON:

Kan vi konkludere med at folk har blitt avhengige av kosmetikk?
Vi på gruppa mener at folk har blitt for avhengige av kosmetikk. Vi har lest mye og lært mye om kosmetikk og vi har tro på at problemstillingen vår stemmer, nemlig at mennesker har blitt for avhengige av kosmetikk i det 21. Århundret.
Kosmetikk kan være skadelig for unge mennesker og med det fokuset som er på kosmetikk nå til dags, kan dette få konsekvenser i fremtiden. Vi velger og gi «mediene» skylden for denne eksplosjonen av skjønnhetsprodukter. Vi vil gjerne definere «medier» for dere, om dere bare tenker tv er det feil. Her snakker vi om Internett, hvert sladder/mote blad i hele verden, reklamer ute på gaten for klesmerker etc. Reklame for sminke og sminkede modeller begynner og snike seg inn i hverdagen vår, uten at vi kanskje merker det. Det er ikke bare kosmetikk det går på, mange unge jenter får livsstilssykdommer idag som følge av stort press fra blader, tv og reklame. Vi mener at det burde være begrenset hvor mye hud og hvor tynne modeller kan være, dette tror vi vil få folk til og ha et sunnere forhold til kropp og utseendet.

KILDER:
- http://forbrukerportalen.no/Artikler/fr/2004/1077283440.01
- http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainArea_5661&MainArea_5661=5631:0:15,4510:1:0:0:::0:0&MainLeft_5565=5544:64326::1:5689:1:::0:0
- http://www.lilleborg.no/eway/default.aspx?pid=232&trg=MainPage_6464&MainPage_6464=6844:0:4,3604:1:0:0:::0:0
- http://no.wikipedia.org/wiki/Kosmetikk
- http://www.snl.no/kosmetikk
- http://www.billigbeauty.com/articles/195/1/Mineralsminke---helt-naturlig/Page1.html

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License