Kosthold

Kosthold

Norge har alltid vært preget av jordbruk. Det er sammensatt av to hovedgrener: Åkerbruk og husdyrbruk. Maten fra disse hovedgrenene har alltid vært en stor del av norsk kosthold. Korn, poteter,ost og kjøtt er noe de fleste spiser mye av i hverdagen.
Norsk_tradisjonsmat_157962a.jpg

Kosthold har alikvel endret seg stort gjennom tidene. Etter som årene går har sukker og fett kommet enda mer inn i maten. Det er spesielt ungdommer dette gjelder. Og vi spiser ikke så mye korn og poteter lenger og mange velger raske snarveier i matveien som er usunt. Og velger mer mettet fett i forhold til umettet fett.
ap_mcdonalds_food_070806_ms.jpg

Hvis man ikke passer på hva man spiser kan det få alvorlige konsekvenser som diabetes type 2 og fedme. Det mange ikke vet er at det er en del av befolkningen som dør hvert år av fedme. Andre sykdommer som fører til død og årsaken til at de har fått det er hjerte og karsykdommer og kreft.

Mange spiser også for lite og det kan også få alvorlige konsekvenser, man kan blant annet få mangelsykdommer som følge av at man ikke får i seg nok av vitaminer,proteiner, fett osv som kroppen trenger for å fungere.

Næringstoffene som kroppen trenger for å fungere:

Karbohydrater
fett -- Gir energi
proteiner

Protein
Mineralstoffer Hjelper kroppen med vekst og å holde generelt kroppen frisk
(Eks. Kalsium og jern)

Protein
Mineralstoffer -- Styring av indre prosesser
Vitaminer

Vann -- Transport

Linker :
http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/dromnas/
http://www.iform.no/pub/kat.php?id=11
http://www.ung.no/mat/

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License