Om Proteiner

Proteiner er en veldig stor del av cellene. Det som muskelfibre, hår og negler, består mest av er proteiner.
Mange av hormoene du kan finne i kroppen,transportmolekyler, antistoffer i immunforsvaret og de enzymene som styrer de kjemiske prosessene som foregår i kroppen, er proteiner.

mat1.jpg
http://gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/4/45/452/452322/mat1.jpg

PROTEINER ER BYGD OPP AV:
- Aminosyrer: En organsik syre men en aminogruppe (-NH2). Nitrogenatomet har plass til tre bindinger og med to hydrogenatomer, har de en ledig binding igjen. Denne bindingen blinder aminogruppen til syren.
Aminosyrene binder seg sammen i mange aminosyrekjeder. Det finnes 20 forskjellige aminosyrer. Insulin (det minste proteinmolekylet) består av rundt 50 aminosyrer, mens det største proteinmolekylet har flere tusen. Hvilke aminosyrer det er i et protein og i hvilket rekkefølge de er satt sammen på, bestemmer egenskapene til proteinet. Aminosyrer kan settes sammen på utallige forskjellige måter, selv om det er få aminosyrer.

aminosyrer(1).jpg
http://ebok.no/open.ebok.no/images/b837-985699126.jpg

Når man spiser, vil bindingene mellom aminosyrene brytes, slik at proteinene i maten blir brutt opp. Vi kan lage 12 aminosyrer selv, mens resten (de essensielle aminosyrene) må vi få gjennom maten. Det er viktig å få i seg disse aminosyrene, for de er byggestener for proteiner i cellene våre.
Mat som har mye av de essensielle aminosyrene i seg, kaller vi for høyverdig protein. Hvis du spiser mye av det samme, kan dette føre til mangel på en eller flere av de essensielle aminosyrene.
De aminosyrene som kroppen ikke trenger som byggestener for proteiner i cellene, blir omdannet til glukose eller fett.

KILDER:
Bok: - Senit, naturfag vg1 av Peter van Marion, Hilde Hov, Tone Thyrhaug, Øyvind Trongmoc

XOXO Nature Team

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License