Problemstillingen

Hvilken betydning har kostholdet for effekten av trening.

Alt man spiser blir til drivstoff for kroppen. På akkurat den samme måten som vi har diesel på en bensinbil, er det veldig dumt å spise feil type mat, når man er interessert i å ha en aktiv og sprek kropp. Det finnes en klar sammenheng mellom den maten vi spiser og vår evne til å prestere fysisk. Dette gjelder så vel toppidrettsutøveren som mosjonisten, selv om målene er forskjellige.
B-vitamin%202.jpg

Hva bør man spise før trening:

For å yte best mulig når man driver fysiske aktiviteter, gjelder det å ha den riktige typen energi lett tilgjengelig for musklene, slik at de ikke går tomme for energi og du må avbryte treningen. Har du spist riktig på forhånd, ser man en god effekt både når det gjelder utholdenhet og prestasjon. Og det er ikke bare de aller best trente som vil endre kroppsvekten, som bør tenke kost i sammenheng med trening. Alle har meget stor nytte av det.
Det er smart å spise et godt måltid et par timer før du trener, eller et litt mindre måltid ca. én time før start. Men absolutt ikke nærmere enn en time, da får man lett hold. Drikk vann helt frem til starten av treningen, man kan også drikke tynn saft. Ellers bør du tenke på grove råvarer, helst karbohydratrikt. grovbrød med magert pålegg, grønnsaker, bønner og linser, eller fullkornspasta med skinke og bønner gir bra effekt.
Vanligvis vil man ikke ha et behov for å spise eller drikke noe som inneholder energi (kalorier) dersom treningen varer i inntil én time. Men for å holde på prestasjonene oppe gjennom hele treningsøkten, trenger man å drikke mye vann. Vannet bør være flatt , altså uten bobler og lunkent og skal drikkes i små slurker.poweradebluemountainblast_no_NO.jpg På denne måten unngår man å få trøbbel med magen eller hold. Hvis man trener hardt og i mer enn en time, trenger man ekstra energi for ikke å miste intensiteten og effekten av treningen. Sports drikker inneholder både væske, karbohydrater og salter, alt sammen er stoffer man bruker opp når man trener. Skal du på en langtur eller holde på i mer enn tre timer, kan du trenge mat også, helst i form av raske karbohydrater. Banan, bolle eller litt sjokolade er gode ting for å hjelpe effekten.

Mens du trener, forbruker man karbohydrater, protein og væske. Karbohydratene er lagret som glykogen i musklene og omdannes til sukker for å gi muskelcellene rask energi. Proteinet man bruker, er selve muskelfibrene som blir slitt. Vi bryter faktisk ned muskelvev under trening. Og vannet svetter vi ut og vi bruker det til å forbrenne energi. Ganske umiddelbart etter at treningen er over, er det om å gjøre å få tilbake noe av det du har forbrukt under trening. På denne måten kan man bygge nytt og mer muskelvev, man får tilbake væskebalansen igjen, og man får bygget opp glykogenlager sånn at man er klar til en ny trening ganske snart. Det kalles restitusjon.

Hvis du er glad i sjokolademelk, er dette en matvare med mye viktig for oss . Man får både væske, protein og karbohydrat. Andre gode kombos er ekstra lett melk og banan, vann og brød med skinke, proteinbar og sportsdrikk eller proteindrikk..
En time eller to etter trening passer det med et godt middags- eller aftensmåltid med karbohydrater
Kvinne eller mann:
Trening sies å ha en modererende effekt på energiinntaket. det er mye som tyder på at menn i større grad enn kvinner kan tilpasse kaloriinntaket etter trening til hva som faktisk er forbrent.

Hva ekspertene sier:
vi sendte problemstillingen vår, som et spørsmål til redaktør av Trim.no Jan Gunnar Oppheim og fikk dette svaret:

Kostholdet har avgjørende viktig betydning for effekten av trening, det vil nærmere bestemt si for den oppbyggende og forbedrende effekten av trening. Kroppen er helt avhengig av å få tilført brennstoff og byggemateriale som kosten representerer, for å kunne forbedre seg som følge av trening.

Konklusjon: kosthold har en meget stor betydning for effekten av treningen vår, både mentalt og fysisk. Hvis du spiser godt hvil du bli klarere i hodet og immunforsvaret blir bedre og hele motivasjonen vår for trening øker. Trening øker jo også energiintaket vårt.
Vi tror at fysisk aktivitet er meget viktig i livet, og vet å bare ta noen forhåndsregler som ikke en gang trenger å være dyre, kan vi lage en bedre hverdag for både oss selv, og for andre. Har du lyst til å begynne å trene må du huske at det ikke er alt, du må også huske å gjøre kostholdet bedre, for det effektiviserer treningen vår og gjør alt mye lettere.
Trening3-320.jpg

kildehenvisning:
http://guru.sol.no/question/sport-og-idrett/trening-og-mosjon/hvordan-har-trening-og-kosthold-en-sammenheng
http://www.maxim-norge.no/content/no/tips_artikler/protein
cappelendams gymnos.

Aktuelle lenker:
http://ndla.no/nb/node/2873/menu126
http://no.wikipedia.org/wiki/Karbohydrat
http://gensidene.uib.no/protein.html
http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/matvarer_og_n_ringsstoffer/energi_og_n_ringsstoffer/karbohydrater_63337

Kosthold og Trening

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License