Redoksreaksjon
Daniellcellen.jpg

En redoksreaksjon er når et elektron går fra et atom til et annet.
På bildet over, så har de en saltbro. Saltbroen er der pga at ioner kan flytte seg fritt over. Så har de to spikre, det til høyre er av kobber og den andre av sink. I glasset til venstre har de Sinksulfat (ZnSo4) og i glasset til høyre er det Kobbersulfat. (CuSO4) Vi kobler spikrene sammen med en ledning. Man kan også feste en lyspære der hvor V'en er, for å se om det fungerer.

Det går negative elektroner fra Sinksulfatet over til Kobbersulfatet via ledningen og spikerene, og da blir det ubalanse i begge glassene. I Sinksulfatet så blir det for positivt og negativt i Kobbersulfatet. I Kobbersulfatet så siger det litt Natrium ned fra saltbroen som balanserer det hele. I Sinksulfatet så siger det ned Sulfat, sånn at det blir balansert med like mye negativt som positivt.

Når et stoff Oksideres må et annet stoff reduseres, og det er fordi et stoff må gå fra et til et annet. Grunnen til at noen av de negative elektronene gikk fra Sinksulfatet til Kobbersulfatet er pga Sinksulfatet er dårlige til å holde på elektronene enn Kobbersulfatet.

Fagbegrep:
Oksideres – Øker ladning
Reduseres – Reduserer ladning

Tilbake til
Energi for fremtiden
Forsiden

Kilder: http://ndla.no/nb/node/14709/menu30
http://ndla.no/?q=node/13153
http://no.wikipedia.org/wiki/Redoksreaksjon
http://www.kjemi.no/spor/svar.php?svar=14

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License