Sammenhengen mellom gener og proteiner

Proteiner:
I en menneskekropp er det omtrent 100.000 forskjellige proteiner. Alle har hver sine oppgaver og er viktige for hvordan man ser ut. Man trenger proteiner til å bygge opp og vedlikeholde celler og molekyler. Eksempler på dette er hormoner og enzymer. Proteiner har mye å si for hvordan genene former kroppen. I polypeptidkjeder er det 20 aminosyrer, som alle har hver sin betydning for kroppen vår. Det er dette som er byggesteinene i kroppen vår. Polypeptidkjeden kveiler seg opp, og bestemmer hvilke egenskaper proteinene skal få. Det som bestemmer dette er utvalget, rekkefølgen og mengden av aminosyrer. Det er alstså dette som bestemmer sånn som om håret ditt skal være krøllete eller rett. 
200px-Myoglobin.png

Polypeptidkjeder er ikke et protein før den kveiler seg. Altså, er det rekkefølgen og utvalget av aminosyrer, og lengden av polypeptidkjeder som bestemmer hvordan kjeden kveiler seg opp. 

Gener:
Et gen er en liten del av et DNA-molekyl som inneholder en prosessinstruks for å kunne produsere et eget protein. Proteinene har viktige roller i utviklinger for kroppen. De forskjellige proteinene passer på at oppbyggingen, forsvaret, reguleringen og transporten i kroppen går riktig for seg. 

Ordre om produksjon av protein:
Cellens kjerne forteller ribosobene om at de skal produsere proteiner. Ribosomene er organeller som ved hjelp av enzymer kobler sammen aminosyrer fra cytoplasmaet til proteiner. Cellens kjerne har gitt ordre om at aminosyrene skal settes opp i en spesiell rekkefølge. Det er proteinene som deretter avgjør hva som skal skje i cellen, og hvordan en organisme blir. Cellens kjerner har lagret informasjonen om proteinene i trådlignende molekyler som kalles deoksyribonukleinsyre, aka  DNA. 
180px-DNA-structure-and-bases.png

Proteinsyntese:
Hvordan protein dannes i cellene deles inn i tre trinn.
Det lages en kopi av et gen fra dna i cellekjernen. Denne kopien kalles RNA.
RNA går fra cellekjernen og ut til cytoplasmaen der det fester seg til ribosom.
Ribosomet lager et protein ved å koble sammen aminosyrer etter oppskriften på RNA.
DNA åpner seg ved hjelp av et enzym. nye baser setter seg inn på den nye halvdelen av DNA og danner DNA. Ribosomene lager et protein ved å koble sammen aminosyrer etter oppskriften på RNA. tre baser på RNA koder for en bestemt aminosyre. kodene blir avlest etter tur. aminosyrenes transport molekyler frakter aminosyrene til den riktige plassen i det voksende proteinet.

DNA:
DNA er den viktigste delen i kromosomene og er materialet som våre gener er bygget opp av.
DNA er også kjent som arvemolekylet, fordi foreldrene overfører sitt DNA til avkommet sit, noe som vil gi barnet noe av det samme utsene/egenskapene som sine skpapere.
DNA er kodet med fire utbyttbare "klosser" kalt "baser", og kan forkortes A, T, C, G, etter deres kjemiske betegnelser: Adenin, Tymin, Guanin og Cytosin.
En DNA-streng inneholder gener og ett gen er oppskrift på ett protein.

Kilder
Wikipedia
NDLA
Wikipedia
NDLA
NDLA

Tilbake til bioteknologi gruppe 7
Tilbake til gruppe 7

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License