Sink Og Kobber
Daniellcellen.jpg

På bildet over, så har de en saltbro. Den saltbroen er der sånn at ioner kan flytte seg frem og tilbake fritt. Så har de to spikre, det til høyre er av kobber og den andre av sink. I glasset til venstre har de Sinksulfat (ZnSo4) og i glasset til høyre er det Kobbersulfat. (CuSO4) Vi kobler spikrene sammen med en ledning. Man kan også feste en lyspære der hvor V'en er, for å se om det fungerer.

Når man har festet den ledningen, så blir elektronene tvunget til å gå opp via spikrene. Da går de via ledningen. Elektronene flytter seg, og etter en liten stund, så i Kobbersulfatet har det blitt negativt, men pga saltbroen så blir det ikke en negativ løsning. I Sinksulfatet så har det blitt en positive løsning fordi det har flyttet over flere positive elektroner enn det var negative. Pga at alle elektronene har flyttet seg over så blir det da elektrisk strøm.

Det går negative elektroner fra Sinksulfatet over til Kobbersulfatet, og da blir det ubalanse i begge glassene. I Sinksulfatet så blir det for positivt og negativt i Kobbersulfatet. I Kobbersulfatet så siger det litt Natrium ned fra saltbroen som balanserer det hele. I Sinksulfatet så siger det ned Sulfat, sånn at det blir balansert med like mye negativt som positivt.

Kilder:
http://ndla.no/nb/node/14709/menu128
http://ndla.no/sites/default/files/images/Daniellcellen.jpg
http://ndla.no/?q=node/13153

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License