Spiseforstyrrelser

Tilbake til forsiden
Tilbake til ernæringssiden

Spiseforstyrrelser

Problemstilling:
hvorfor er det slik at enkelte  personer pådrar seg alvorlige sykdommer fordi de innbiller seg at de er for små/store?

Vårt tema er spiseforstyrrelser. Vi har valgt å fortelle dere spesifikt om anoreksi og megareksi. Navnene er diagnoser, fordi de er psykiske lidelser, men kan også regnes som sykdommer fordi de utvikler seg fysisk. Personene som har fått stilt denne diagnosen lider av tvang, skam, innbilling, komplekser og forstyrrelser. Av flere grunner kan man si at anoreksi og megareksi er motsetninger. Hva er det egentlig som skjer når en "normal" person plutselig blir enorm og voluminøs eller benmager og underærnert? Hvorfor innbiller disse personene seg at de er for tykke eller for små? Har de dårlig selvtillitt eller selvbilde? Skyldes det press? Hvilken rolle spiller media, filmer, blader, modeller og tv i dette? Hvorfor er det spesielt jenter og typisk i ung alder som utvikler anoreksi ? Hvorfor føler enkelte menn en trang til å bli enorme? Dette er spennede spørsmål som trenger svar..

I årrekker har det blitt forsket på dette med spiseforstyrrelser. Forskere mener at personene som blir utsatt for disse sykdommene kommer inn i en slags syklus, en ond sirkel det er utrolig vanskelig å komme ut av. Hvorfor er det spesielt jenter og typisk i ung alder som utvikler anoreksi ? I dag har 10-12 000 mennesker i Norge anoreksi, 10% av disse er gutter. De fleste er mellom 12 og 20 år. Den største psykiske lidelsen blant unge jenter mellom 13 og 25 år er nettopp spiseforstyrresler. 

La oss ta ett eksempel: En 13 år gammel jente har akkurat begynt på ungdomsskolen. Det er nye mennesker overalt, både gutter og jenter som hun ønsker å bli bedre kjent med. Denne jenta er usikker og synes det er spennede og utfordrene og begynne på en ny skole. I "bli kjent" fasen får hun slengt etter seg at hun er feit og stygg. Når hun tenker over det så er hun kanskje litt fyldig? Dagen etter kommer hun i store klær og påført masse sminke, hun har ikke spist frokost og har heller ikke lyst på lunch i pausen. hun har lagt planene fremover, hun skal slanke seg. Dette er det eneste viktige akkurat nå! To år senere er hun tilbake på skolen, hun er likblek og så tynn at kinnbeinene hennes ser ut som de er på vei ut gjennom huden i ansiktet. Jenta er fornøyd med kroppen sin, men skulle gjerne vært slankere. Ingen kan kalle hun feit nå, tenker hun med ett smil! Hun har vært ut og inn av sykehuset flere ganger, legene sier hun har anoreksi og foreldrene er kjempe bekymret. For noe tull tenker hun.

anorexia.jpg anoreksiboy.jpg

Vi har en på gruppen som har et familiemedlem med anoreksi. Personen tok opp kontakten med jenta på 14år som fikk konstatert denne sykdommen for tre år siden. Helt siden hun ble født har hun alltid vært liten og tynn. Mat var ofte et problem fordi hun rett og slett ikke fikk det i seg uten sterke smerter i magen. Foreldrene fikk forklart av leger at magesekken var for liten, og det var derfor hun fikk så store magesmerter etter et måltid, og derfor hun prøvde å lure seg unna maten. Foreldrene stilte opp og fikk presset i henne frokost, lunch og middag, men etter en stygg skilsmisse mellom disse to i 2005 gikk det bare nedover. Nå var det ikke det at hun ikke fikk i seg mat på grunn av magesekken, nå lå det psykisk. Det er jeg som fikk mamma og pappa til å gå fra hverandre og jeg er problemet i familien. Ettersom dette var det eneste hun tenkte på hver dag, ble det ikke mye fokus på mat fra hennes side. Hun visste at hun kunne bruke «magesekk-unnskyldningen» hvis noen lurte på hvorfor hun hoppet over et måltid eller to. Foreldrene var altfor opptatt med den store skilsmissen og glemte helt at datteren deres hadde et «mat opplegg» som trengte oppfølging. Etter et år med fram og tilbake om, hvor skal jeg bo og hvem skal jeg støtte når mamma og pappa krangler, ble hun bare verre og verre. Det gikk ned et halvt knekkebrød til frokost, ikke noe lunch, og såvidt rørte hun middagen i løpet av en dag. Sånn fortsatte det helt til hun på det verste spiste kun en osteskive om dagen. Noen dager spiste hun ingenting, og belønnet seg selv med et glass melk dagen etterpå. Hun var 10år da foreldrene skilte seg og da hun var 11, fikk hun konstatert sykdommen anoreksi. Endelig skjønte foreldrene at datterens helse og liv kommer før krangling. Hun ble lagt inn på sykehuset to ganger, besøkte psykologer, leger og hadde veie-timer flere ganger i uken før hun fylte 12år. Den dagen hun begynte å putte stein i bhen skjønte hun endelig at hun hadde et problem.
I dag er hun frisk, men verken hun eller familien tror at hun noen gang kommer til å bli helt frisk. Det går opp og ned. Før sommerferien i 2009 fikk hun et tilbakefall, grunnet bikinisesongen og følte hun var "for stor" … Noe som hun aldri har hvert i nærheten av å være. Det eneste familie og venner kan gjøre når dette skjer er å være der for henne og prøve å få hun til å tenke annerledes og ikke minst å SPISE.

Dette er ett typisk eksempel på hvordan en ung, søt jente utvikler anoreksi. Trenger det å være sånn, at man må oppleve noe dramatisk eller få noen vonde komentarer slengt etter seg for å utvikle spisevegring? Nei! Helt "normale", oppegående fornuftige mennesker får også anoreksi. Denne sykdommen har ett kraftig overtall av jenter, men det er også mange gutter som utvikler spisevegring. Det er ofte enda mer komplisert for gutter og det er kjempe vanskelig å snakke med noen om det. De som har anoreksi kommer inn i en psykisk rutine der de føler de har full kontroll, noe som de virkelig ikke har. Det er viktig med faste spisetider og mengde mat, de blir sykelig opptatt av kalorier og det kan utvikle seg til å bli livstruende. Får du konstatert sykdommen anoreksi blir du aldri kvitt den, og som mye annet i livet går dette opp og ned i faser, du kan bli "friskmeldt" i ung alder, og mange år senere oppleve et tilbakefall. Kun to prosent av alle som har fått stilt diagnosen anoreksi klarer seg gjennom resten av livet uten å oppleve ett tilbakefall. Vi tror at mennesker i utsatte posisjoner som f.eks. ny skole, ny arbeidsplass, familieproblemer, kjærlighets problemer ect. har lettere for å bli rammet av spiseforstyrrelser, men at det også kan ramme mennesker som har det bra. Det skyldes enkelt sagt en psykisk tvang/lidelse. Dårlig selvbilde er ofte tilfelle ved spiseforstyrrelser, og det er diskutert om dette skyldes selve spiseforstyrrelsen eller depresjon, som ofte følger med anoreksi.

Akkurat det samme gjelder i megareksi. Megareksi  er en mental tilstand, eller kroppbildeforstyrrelse, hvor en person blir sykelig opptatt av å få stor muskelmasse, og bli sterkere. Personen ser på seg selv som for liten, eller tynn, men er ofte godt over gjennomsnittlig muskulær. Definisjonen på megareksi er ekstrem kroppsbygning og rammer først og fremst muskuløse, store og topptrente menn som er i et miljø der det legges stor vekt på å ha de største musklene. Kroppsbyggere/bodybuildere er særlig utsatt. i disse miljøene blir du ikke godtatt hvis du ikke er svær. 

megareksi.jpg sj.jpg
(Greg Valentino - Verdens største biceps)

Også her kan er del av problemet skyldes på dårlig selvbilde eller selvtillit, de innbiller seg at enormt kroppsvolum er løsningen. denne sykdommen hemmer de i hverdagen, i arbeid og familielivet, både på grunn av at kropp settes i fokus men også fordi man rett og slett kan bli så stor at kroppsvolumet tar overhånd, man ender opp med en ubevegelig kropp. megareksi kan også føre til ensomhet, innesluttsomhet, angst og depresjon. Snittalderen på de som blir rammet av megareksi er noe høyere, men akkurat som anoreksi skyldes det psykiske forstyrrelser. De må for en hver pris bli større og sterkere. De blir så sykelig opptatt av dette at alt annet settes i skyggen. Vi tror tvang er mye av grunnen til at ting utvikler seg galt. Det er jo ikke noe galt i å være stor og sterk, men i det kroppen din blir så stor at den begynner å bli ubrukelig til noe annet enn å pumpe jern, da er det noe galt. Vi har kommet frem til at Problemet stikker vanligvis dypere enn bare dårlig selvtillit og selvbilde. vi har snakket med kilder innenfor psykisk helse og de forteller at de som blir rammet av denne sykdommen føler at de har fullstendig kontroll over sin egen kropp og helse. hvilken som helst utenforstående person kan fort konkludere med at det har de ikke, de klarer bare ikke å innse det selv. derfor er det så vanskelig å "helbrede" disse sykdommene. Megareksi har som sagt mange av de samme psykiske bivirkningene som anoreksi, men vi tror at denne sykdommen ofte skyldes press fra ulike hold, som gruppepress i miljøene rundt treningsstudioer og press fra media, filmer, blader, modeller og tv. Hvis vi tar fra oss en star wars figur fra 1980 tallet og en moderne starwarsfigur ser vi en enorm forskjell. De første figurene er formet som personer med normal kroppsfasong, mens figurene fra idag er formet med store muskler og såkalt v-overkropp.

Dop er også et stort problem i miljøene der mekareksi er utbredt. Anabole steroider er det vanligste av doping variantene. Anabole steroider er  steroidhormoner, dvs at de er etterligninger av testosteron, som er det mannlige kjønnshormonet. Anabole steroider har to hensikter; en anabol er vevsoppbyggende og en androgen har mannlig gjørende effekt. stoffene bygger opp muskulaturen i kroppen ved stimulering av muskelproteiner. steroider kan gjøre deg inkompetent og dreper mange viktige hjerneceller.

kvinner--bodyb.jpg

I Norge blir ca 100 barn/unge med anoreksi henvist til spesialisthelsetjenesten hvert år. Det viser seg at et flertallet som får anoreksi bor i storbyer.  Vi mener detter skyldes presset fra modeller, blader og tv. De setter en slagt fasit for kroppsfiguren vår. Hver dag ser vi bilder av syltynne modeller i mote klær.  Dette påvirker mennesker til å tro at det er sånn man skal se ut. Unge jenter, som ser opp til disse modellene, blir spesielt påvirket. Dette fører til at noen føler de må slanke seg, som igjen kan føre til anoreksi.

Det er ikke lett å behandle anoreksi, men det finnes håp. Man kan søke hjelp selv eller andre kan gjøre det for deg. Ta kontakt enten med en lege, psykolog eller en ernæringsfysiolog som har erfaring rundt dette emnet. Du kan også oppsøke hjelpetelefonen, hvis du bare har behov for å snakke. Det handler om å ta tak i seg selv og endre på den psykiske tanke gangen.  Uheldigvis er det mange som nekter å innse at de har anoreksi, noe som kan føre til at foreldre eller andre ansvarsfulle personer må prøve å tvinge personen til å besøke en psykolog. Ofte nekter anorektikeren å gjøre dette, nettopp fordi det er så vanskelig å innrømme ovenfor seg selv at man er syk.  Dette gjør det enda vanskeligere for anorektikere og leger/psykologer å bli kvitt denne psykiske lidelsen.  

Vi konkludrer med at begge disse sykdommene er vanlige, dvs vanlige i den vestlige verden. Landene i den tredje verden har riktignok også enorme problemer med underernæring, men ikke megareksi. Anoreksi og magareksi er altså utbredt i Norge. Anoreksi er den vanligste av alle spiseforstyrrelser. Megareksi er det ferre mennesker som faktisk vet hva er, men også denne er en utbredt sykdom i Norge. Begge er meget farlige for kropp, helse og mental tilstand. Det er ikke all verdens kunnskap på området og de er veldig vanskelige å "kurrere". For å bli kvitt sykdommene må pasienten gjennom en lang, tung fase, det tar tid og er en enorm påkjenning fysisk og psykisk.

kilder vi har brukt:
- Intervju med familien til en i gruppen
- Tina sin ungdomsskole oppgave om Anoreksi
- http://home.online.no/~kneshei/anoreksi.htm
- http://no.wikipedia.org/wiki/Anorexia_nervosa

- http://no.wikipedia.org/wiki/Megareksi
- http://www.ung.no/spisef/1580_Megareksi:_Kroppsbildeforstyrrelse_blant_gutter.html
- Bok: Intensive læringsopplevelser av confex

Hvis du vil finne ut mer om proteiner og slikt kan du gå inn på:
- http://naturfag1d09-10.wikidot.com/proteiner-gr2
- http://ndla.no/nb/node/2873/menu126

Bilder - www.google.no (Søkeord megareksi og anoreksi)

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License