UV-stråling og ozonlaget

Tilbake til forrige side

Læreplanmålet sier at vi skal forklare ozonlagets betydning for innstrålingen fra sola. Og det er da ultrafiolette strålinger som er de sentrale.

Ozonlaget er det området i atmosfæren som ligger ca 18-50 km opp fra jordskorpa. Ozon er en gass som blir dannet når luft blir utsatt for kraftige elektriske utladninger.
Ozonmolekylet består av tre oksygenatomer som er bundet sammen til en vinkel, og formelen er O3.Ozon er en svak blåfarget og giftig gass som blir blå som blekk når det er flytende. Gassen blir brukt blant annet til sterilisering av drikkevann og som desinfeksjonsmiddel.
Ozonlagets oppgave derimot er å beskytte jorda for ultrafiolett stråling, og absorberer de ultrafiolette strålingene i en avansert prosess. Denne strålingen blir delt inn i tre etter bølgelengder:

  • UVA:Blir ikke stoppet av ozonlaget, men er heller ikke skadelig.
  • UVB: I store mengder skader huden. Det er UVB som gjør oss brune om sommeren og for mye UVB-stråling kan føre til solbrenthet.
  • UVC: er den mest energirike og mest skadelige strålingen for huden, men mesteparten av UVC strålingen blir absorbert i atmosfæren.

Hvordan kan ozonlaget ødelegges?
Drivgassen fra spraybokser forårsaker nedbrytning av ozon i atmosfæren. En boks i seg selv gjør ikke stor skade, men pga. Det store antallet rundt om i verden skaper det stor skade.
Kloratom: et kloratom kan katalysere nedbrytningen av omtrent 1 million ozonmolekyler før det finner et nytt molekyl det kan reagere med.
Klour og flour (KFK-stoffer) forstyrrer balansen, fordi det ødelegger ozonlaget. Når konsentrasjon av av ozon i atmosfæren avtar, vil atmosfæren absorbere færre ultrafiolette fotoner. Fra 200NM til 320NM, da kommer de helt ned til overflaten og kan skape stråle skader på mennesker og dyr til og med planter.
Kilder:
- http://no.wikipedia.org/wiki/Ozon
- http://no.wikipedia.org/wiki/Ozonlaget
- http://met.no/Klima/Hva_er_klima+/Hva_bestemmer_klimaet+/Ozonlaget/
- http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainArea_5661&MainArea_5661=5631:0:15,3175:1:0:0:::0:0

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License